KINESKO TRŽIŠTE OTVORENO ZA SRPSKE BOROVNICE: Evo kakvu zaradu mogu da očekuju naši proizvođači
Borovnica, Foto: Rina

privreda

KINESKO TRŽIŠTE OTVORENO ZA SRPSKE BOROVNICE: Evo kakvu zaradu mogu da očekuju naši proizvođači

Srbija je sa Kinom potpisala ugovor i o izvozu borovnica na kinesko tržište

Objavljeno:

Srbija je sa Kinom potpisala ugovor i o izvozu borovnica na kinesko tržište. Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da je "država otvorila vrata" ka novom tržištu, ali da je na proizvođačima da imaju kvalitetan proizvod, kao i da ispunjavaju standarde. Proizvođač borovnica iz Brestovika Branimir Ivović ističe pak da proizvođači imaju godinu dana da se spreme, kao i da protokoli za izvoz nisu zahtevni.

Prilikom posete Si Đinpinga Srbiji potpisani su ugovori o izvozu suve šljive i borovnice u Kinu, a kako je najavljeno, biće zaključeni i sporazumi o izvozu goveđeg mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Otvaranje izvoza sveže borovnice i suvih šljiva na kinesko tržište moglo bi da podstakne domaću proizvodnju ta dva poljoprivredna proizvoda, smatraju agrarni analitičari.

Iako domaći proizvođači nisu bili zadovoljni cenom, više od 33 miliona evra bila je zarada od rekordnog izvoza borovnice tokom prošle godine.

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je pod borovnicom oko osam hiljada hektara zemljišta u zemlji, kao i da se 53 tone borovnica proizvede na godišnjem nivou.

"Borovnica je kultura koja je poslednjih godina u ekspanziji. Dešava se, slično poput jabuka prethodnih godina, da su ljudi shvatili da je to dobra prilika za investiciju i izvoz. Reč je o ljudima koji su spremni da izdvoje veliku količinu novca u odnosu na druge kulture i da očekuju veliku zaradu", navodi Jovanović.

Staklenik sa borovnicom
Staklenik sa borovnicomfoto: Rina

Otvaranje novog tržišta

Govoreći o otvaranju kineskog tržišta, Jovanović kaže da izvoz u tu zemlji ne bi trebalo da bude problem, jer naši proizvođači imaju iskustva sa evropskim tržištima.

"Država vam otvori vrata, ali je na vama da proizvede kvalitetan proizvod, u kontinutetu i da ispunite standarde", navodi Jovanović

Prema njegovim rečima, borovnice se najviše gaje u pojasu centralne Srbije, od zapada ka istoku, gde klima pogoduje za uzgajanje.

"Nije joj tu prirodno stanište, ali se ulaže dosta u supstrate, kao i u poboljšanje kvaliteta zemljišta", objašnjava Jovanović.

Sakupljena borovnica
Sakupljena borovnicafoto: Printscreen Youtube

Raniji rod borovnica

Branimir Ivović, proizvođač iz Brestovika, kaže da se prvi rod borovnica očekuje za dvadesetak dana, što je ranije u odnosu na prethodne godine.

Ivović, takođe, navodi da im raniji rod u Srbiji, prvih 20 dana juna, daje "prozor" za prodaju u odnosu na druge zemlje, kao i da im svako novo tržište u svetu znači mnogo.

"Imamo godinu dana da se pripremimo za istočno tržište. Treba da se aludira na proizvođače, da postoje pojedine karantinske bolesti u Kini. Moraće da postoji i zaštita bilja", navodi Ivović, koji ističe da novi protokoli nisu zahtevni.

Bonus video:

00:20

Srpska poljoprivreda porasla 5 odsto u korona godini

(Espreso/RTS/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.